DTR toevoegen aan een PL2303 ic

PL2303 USB-naar-serieel dongle DTR Hack

Data Terminal Ready

Deze TTL dongle wil ik gaan inzetten voor soundmodem, en wel met  packetradio en of sstv.

uiteraard ben ik weer een van de gelukkige met een TTL dongle met 5 pinnen en geen 6 ik had deze nog liggen en ga geen dingen bestellen die eventueel zelf te modificeren zijn..

GND, TX, RX, +5v en +3v  deze heb ik,  Dus ik mis er nog een om een relais aan te sturen.. ja het kan zeker anders ,beter sneller en mooier.. maar dit is wat ik heb liggen en daar doen we het gewoon mee.

Specs:

  • Voedingen: 5V, 3.3V, GND (min)
  • RX (3.3V-5V)
  • TX (3.3V-5V)
  • 3.3V-5V TTL spanning
  • Converteert TTL logic naar computer RS232
  • Beschikt over zowel een 3.3v als een 5v pin.
  • GEEN DTR DUH

Echter het blijkt dat deze dongles wel gewoon een chip hebben,welke die DTR functie  heeft maar blijkbaar geen pin aansluiting op dit model. Dus je zal zelf moeten gaan rommelen om een connectie te maken.

Wat moet je doen

Het plastic kastje open maken, als de behuizing open is gemaakt, dan zal die wel niet meer heel zijn, althans de mijne niet er brak een stukje kunstof af..   Het transparante krimpkousje doe je verwijderen, en zorg dat je een hele fijne soldeerbout hebt. Ik heb dat dus niet..

ik heb een authentieke varkensbrander.   Het is echt een log en grote bout.  dus enig geduld is echt nodig, iets wat ik wel bezit maar niet genoeg benut.  HI.  loep erbij en we gaan fikken

Je moet wel een beetje voorzichtig zijn bij deze stap, maak de soldeerpunt schoon, dompel hem in flux, smelt op een kleine hoeveelheid soldeer op de punt, net genoeg om je draadje aan Pin2 te hechten en gebruik een vergrootglas om de verbinding te inspecteren. Houd wat desoldeerlont bij de hand voor het geval u per ongeluk de aangrenzende pinnen overbrugt. ja ik had er 3 tegelijk 😳 natuurlijk ben ik meer bezig geweest met tinzuigen, want die pootjes zaten keer op keer vol met soldeer. Echt wat een rotklus als je worstenbroodjes als vingers hebt.  Maaaar na tig keer proberen en blaren op je vinger is het gelukt.. ik kan nu mijn radio aansturen via het relais. en met de audio uit van de pc werkt fldigi zoals het hoort..

ttl usb DTR
lach maar,, het ziet er niet uit maar het werkt perfect!! tweede pin solderen. en niet zoals ik deed 3 pinnen in een keer..
dongle en relais
ik gebruik een 5volt arduino relais hiervoor en soundmodem..